Reisverhalen, Uitjebubbel.nl

Daar stond ik dan, met alleen een rugzak vol vieze was..

Ik kwam net terug van een fantastisch camper avontuur op het Zuider eiland van Nieuw Zeeland. Het was vroeg in de ochtend en na een korte nacht slaap had ik zin om naar ons appartement in Sydney te gaan. Nietsvermoedend van wat me te wachten stond slenterde ik door de rij richting de paspoort controle. Ik liet mijn paspoort zien waarna me werd verzocht om even aan de kant te wachten, zodat me wat vragen gesteld zouden kunnen stellen. Voor ik het wist stond er een dame met een streng brilletje op haar neus voor me. Met een pen en een schrijfblok in haar hand noteerde ze wat ik vertelde over wat ik van week tot week had gedaan sinds ik 2 jaar terug in Australië was aangekomen. Ik wist direct waar dit over ging..

Creatief boekhouden

Een jaar daarvoor was mijn eerste visum bijna verlopen, ik had een retour ticket en dus was het tijd om naar huis te gaan. Maar ik was tot over mijn oren verliefd en met als enige zekerheid dat die liefde zou eindigen als ik in dat vliegtuig zou stappen, besloot ik niet te gaan. Ik had in mijn eerste jaar in ruil voor kost en inwoning (Wwoof), in totaal 6 weken op drie verschillende boerderijen gewerkt. Met een beetje creatief boekhouden op mijn aanvraagformulier wist ik toch te voldoen aan de voorwaarde van 3 maanden werken in de ‘agricultuur’ en werd zonder verdere moeite mijn tweede visum toegekend. Totaal naïef, maar euforisch ging ik (met wisselend succes) samenwonen in Sydney en werkte ik met veel plezier een jaar als filiaalmanager van een pasta lunchroom nabij Bondi Beach.

Vingers gekruist

.. met lood in mijn schoenen probeerde ik me nu in paniek te bedenken wat ik een jaar geleden had bedacht. Mijn vriend, die niet zo subtiel was geweest over zijn mening over dit verhoor, was inmiddels vriendelijk verzocht buiten op me te wachten. Ik vertelde mijn verhaal over mijn reis in mijn busje langs de kust en de fantastische dingen die ik onderweg had gezien en meegemaakt. Zo vertelde ik ook over mijn werk als ‘Wwoofer’ op drie verschillende boerderijen, waar ik steeds ongeveer een maand was gebleven. Daarop wilde ze wat dieper ingaan, ze wilde weten wat voor taken ik precies had gedaan en vertrok hierna om even na te kijken of dat inderdaad werk was dat voldeed aan de voorwaarden. Met mijn vingers gekruist wachtte ik gespannen totdat ze terugkwam. Ze vertelde dat het Wwoof-en het probleem niet was, maar of ik zeker wist dat mijn verhaal was gegaan zoals ik dat zojuist aan haar verteld had.

Pleidooi over ware liefde

Toen ik dat beaamde vertelde ze mij hoe het verhaal volgens haar was gegaan, op basis van mijn visumaanvraag een jaar daarvoor. Ik moest mee naar een kamertje waar ze een bandrecorder op tafel zette en me vertelde dat het niet spreken van de waarheid tegen een beambte een misdaad is en ook op die manier bestraft zou worden. Nogmaals vroeg de dame me of het verhaal zoals ik dat zojuist verteld had was zoals het was gegaan. Ik wist dat ik mezelf hier niet meer uit zou kunnen redden en vertelde haar hoe het echt gegaan was. Ik kreeg daarop een laatste kans voor een betoog om haar ervan te overtuigen mijn visum niet in te trekken. Mijn pleidooi over ware liefde mocht niet baten, mijn visum werd ter plekke ingetrokken en met de status van illegale vreemdeling kreeg ik te horen dat ik de komende drie jaar geen Australisch grondgebied meer zou mogen betreden. In afwachting van een vlucht naar Europa mocht ik mijn vriend bellen (die inmiddels naar huis was gestuurd) om te vertellen dat we elkaar niet meer zouden zien, hij mocht mijn laptop nog afgeven aan een beveiliger, maar afscheid nemen was geen optie meer. Diezelfde avond zat ik totaal verbijsterd, met mijn rugzak vol met vieze was als enige zekerheid, op een vlucht terug naar Europa.

5 thoughts on “Daar stond ik dan, met alleen een rugzak vol vieze was..”

 1. Wat een verhaal hè, je hebt wat meegemaakt daar in dat verre Australië !!!!
  Het heeft je nu wel gebracht tot de liefde die nu in je leven is…..
  Hopelijk vinden jullie samen een leven zoals jullie/jij dat graag willen/wilt.
  Succes lieverd met alles wat op je/jullie pad gaat komen.
  Dikke kussen van Marie-Jet en Bert xxx

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s